Klassmästerskap 2022

Text: Bengt Sareyko Foto, samtliga bilder: Roger Bäck

Klassmästerskapet för Sk30 seglades 20 – 21 augusti på Gäddisregattan med Lilla Skratten utanför Vaxholm som bas. Det var 6 båtar som samlades på lördagsmorgonen för skepparmöte och allmän pepp. Lördagen bjöd på regn och 8 – 12 m/s från sydost.

Banläggarna utnyttjade hela Trälhavet och fick till en fin kryss som avslutades med en lite trång rundning uppe vid Moholmen. I den friska vinden dominerade Pani med tre spikar och ett närmast felfritt seglande. Det är alltid lika imponerande att se hur Janne, Max och Thomas hanterar varierande vindar, både på bana och skärgårdssegling.

Första dagens dominant, Pani, i perfekt balans trots hård vind och regn. Foto: Roger Bäck

Bakom Pani lämnades övriga båtar till en kamp om platserna två till sex. Det blev tre spännande seglingar med täta rundningar och många skiften av placeringar. I sista seglingen kortades dessutom banan från tre till två varv vilket inte alla uppmärksammade.

Den tidvis hårda vinden gjorde även att lokala segelmakare kan se fram emot en lönsam period. Stora segel och små fördäck skapar en närmast omöjlig uppgift även för erfarna gastar. Vi hoppas att drabbade båtar skall komma tillbaka starkare till kommande år.

Riktigt kul att se tidigare Europa-cup vinnaren Stefan Linder med 224 Wanda på plats för en comback i klassen. Tyvärr var inte seglen riktigt i form för första dagens väder men vi ser fram emot framtida drabbningar.

Tor Jacobson i Amba gjorde en imponerande debut i klassen med en sammanräknad andraplats efter första dagen. Tänk hur det kunde gått om han fått de nya seglen som var beställda…

Efter första dagens seglingar så var det en något utmattad skara seglare som tog sig tillbaka till Lilla Skratten.

Pelle på Lii var glad efter första dagen. Foto: Roger Bäck

Molnen lättade lite fram på eftermiddagen och vi kunde förbereda oss för en trevlig regattamiddag. Segelsällskapet Gäddviken hade riggat upp en gigantisk press mellan träden och serverade en fin måltid som avslutades med en störtskur. Endast baren blev lite vattenskadad.

På söndagen skulle vi segla en skärgårdssegling men lätta vindar gjorde tyvärr att den fick avbrytas. Därmed kvarstod resultaten från lördagen med Pani som klassmästare och Amba respektive Nymåne på pallen.

Resultat Sk30 Klassmästerskap 2022

NamnNoRorsmanSegl 1Segl 2Segl 3Tot
Pani163Jan-Eric Nystedt1113
Amba233Tor Jacobson53210
Nymåne240Bengt Sareyko32DSQ12
Gryning225Allan Förberg24DSQ13
Lii218Per-Olof Mineur45DNF16
Wanda224Stefan LinderDNFDNCDNC21

Gäddis ordnade med ett bra arrangemang både på vattnet och på land. Lördagen bjöd på fantastisk segling och ingen rår över vinden på söndagen. Det här var ett klassmästerskap med mersmak.

Sk30 klubben tackar Segelsällskapet Gäddviken för ett bra arrangemang