Team Pani – Flitigast i fältet

april 17, 2022

En av dom flitigaste kappseglarna bland skärgårdskryssarna på senare tid är 30-163 Pani. Hon ägs och seglas av Jan-Eric Nystedt, även kallad Nypan. Ibland har undertecknad undrat om det går att korsa Kanholmsfjärden utan att se Pani i full racing. Ena gången Kolfiberrodret, andra Nordic Yacht Open och en tredje Sandhamnsregattan.

Inför sommaren 2020 var det läge att ta ett snack med Janne för att höra status..

Janne köpte Pani 1988. Men det har varit några SK30 i ägo innan dess.

 • Det första SK30 köpte jag när jag var 19 år gammal. Det var 1972. Svalungen, en 20-års båt från 1922. Det kunde nog ha blivit vad som helst för båt men nu blev det en 30:a, och jag har haft fem eller sex totalt.

163 Pani är byggd 1937, ritad av Erik Nilsson och mäter ståtliga 13.45×2.20.

 • Det som är bra med en SK30 är att den är rätt lagom stor och inte så bökig att segla, säger Janne.

Nypan har sina rötter i OK jolle. Det har blivit fyra SM guld totalt, det första 1971. Andra placeringar värda i OK jolle att nämna är fyra på EM 1994, sjua på VM 1996 och VM-fyra 1999. Sist (eller senast?) Janne var med på EM var 2017 och då kom han på plats 80 någonting. Men låter inte ledsen för det. Segling är segling liksom.

 • Jag har seglat mindre och mindre OK jolle och fått mer tid till Pani. Sålde sista OK jollen i somras.

Och det har gått bra dom senaste åren. Pani vann Kolfiberrodret första gången det seglades. En 20 timmars segling genom Stockholms skärgård på två personer. Tufft motstånd och ganska krävande.

Undertecknad var med och startade samtidigt som Pani då från Grinda i en Omega 10. Vi tampades fram och tillbaka under första kryssen. Sen hittade Pani ett superspår, rundade en udde, spirade genuan och försvann…. Bara att lyfta på hatten.

Ni seglar fort, vad är hemligheten?

 • I lättvind är det aldrig lätt men så länge det blåser så hänger vi på.

”Hänger på” innebär tvåa i Sandhamnsregattan 2019, sexa i Hyundai Cup 2019 och bara fått stryk i en segling i Peter Norlin Memorial dom senaste fyra åren. För att nämna några fina resultat.

Är det kul att segla SRS tävlingar med 30:a?

 • Ja, det tycker jag. Kul att segla oavsett resultat. Alltid roligt att vara ute och träffa folk. Det gäller att inte bli för deppig om det går dåligt. Det är den given man har fått.

En segling som Nypan verkligen gillar är Nordic Yacht Open, som seglas i augusti med start och mål vid Djuröbron. Dessutom trevlig middag på kvällen och många olika seglare. 140 båtar var med senast och det är en av flera SRS kappseglingar i Stockholms-området som har medvind när det gäller antal deltager.

 • Det känns dom det är fart på SRS seglingen, det känns levande och alla är välkomna!

Hur får man fart på en ”gammal” skärgårdskryssare?

 • Hahaha. Det är bara att segla. Finns inga knep. Ha bra grejor och håll ordning på det. Det gäller att nöta. Har inget bättre svar, säger Janne.

Vilka seglingar blir det för Pani i sommar (2020)?

 • Det blir som vanligt. Lidingö Runt, SSKF-eskader. Olles Kanna, Nordic Yacht Open, Sandhamnsregattan och förstås Europacupen. Vi hinner nog inte med Kolfiberrodret i år. Gullviverallyt skulle vara kul också…

I Sandhamnsregattan 2018 vann Pani över drygt 20 båtar och 2019 blev Pani tvåa efter nybyggda SK75:an Gustaf från Tyskland.

 • Kul när det kommer nya båtar, säger Nypan. Då får man vässa sig ytterligare. Det finns saker som kan förbättras med Sandhamnsregattan men det har blivit bra kappsegling!

Senast på Europacupen i Uppsala var Pani trea, bästa svenska båt och bästa träbåt.

 • Skönt att slå Patrik i Ellen III.

Vad finns det för förbättringar på Pani inför 2020?

 • Masten blir några kilo lättare för jag har gjort en ny. Sen om det spelar någon roll får vi se.

Text och foto: Allan Förberg